Urban Office Campus

Urban Office Campus

An extensive retrofit to transform and unify three different buildings

Known as "The Bridge" this project is an extensive renovation of three buildings to create a new impressive and unique Urban Office Campus located within a deep urban block close to Castello Sforzesco, in the center of Milan.

Each of the three buildings are different in architecture features, morphology, size, and period of construction, and are arranged around a central courtyard, providing a total of 10,000 sqm GLA with 3 underground parking levels.

The aim of the project is the re-generation of a cluster of buildings, each unique in position and conformity, and designed to being functional, iconic and energy efficient (Leed Gold). Together they will create a desirable and comfortable living and working environment that establishes a renewed and measured relationship with the surrounding urban context.

Key Facts

Client: Monterosa Fund, managed by Investire SGR and owned by a controlled affiliate of the Starwood Capital Group
Location: Milan, Italy
Year: 2018 - ongoing
Floor Area: 10.000 sqm
Accreditation: LEED Gold
Services: Architectural Design, Interior Design, Quantity Surveying, Schematic Design, Structural Design
Urban Office Campus

A unique and impressive business campus

The domestic inner courtyard is designed to become a nice, intimate, and quiet “secret garden” full of greenery and seating places, to be used also for events and private exhibitions. The rooftop terraces, originally in derelict conditions and not in use, are redesigned to be used for multiple purposes, providing a unique 360° view of Milano Skyline, from the Duomo to the Castello Sforzesco to the recent high-rise developments in town.

The 7,600 sqm (BA) office building sits on a relevant commercial gallery linking the main street to a new commercial square where relevant development are currently ongoing. The purpose of the building refurbishment is focused on placemaking and creating an interesting address for tenants.

Design Details

Redevelopment of the main building overlooking via San Giovanni sul Muro, reinterprets the design and rhythm of the original facade, maintaining the alignments and chromatic tones of the adjacent buildings. A regular grid of concrete precast elements, embellished with a specific concrete design mix, houses large windows divided into three sections by thin steel profiles with thermal break. These large windows guarantee, in addition to a spectacular view towards the Castello Sforzesco on one side and the private garden on the other, excellent levels of natural lighting inside the building.

If in the building facing the street the architectural structure is declared and exhibited, the re-design of the internal building, an L-shaped body with four levels above ground, has opted for a different language, dissembling the existing metal exoskeleton structure, and creating a precious and efficient curved glass façade. This new double-glazed skin allows to dematerialize the overall volume, making the building a transparent architectural organism towards the garden and at the same time reflecting the surrounding greenery on the new glazed facades.

A third, smaller and older building, completes the articulation of the campus. The four-floor building is characterized by a new shed glass roof inside the central patio which guarantees natural lighting conditions in every hour and season, thanks to a filtering curtain system managed by a series of sensors.

The three buildings are connected to across the upper and ground floor, as well as through the private internal garden, contribute with their different geometries and materiality, offering a unique environment that fits carefully into the center of Milan’s urban fabric.

As well as retrofitting the existing structure where possible, the introduction of a groundwater condensed heat pump system will also contribute to the campuses ambitious environmental sustainability objectives.

Urban Office Campus

Related Projects